Policija

— 691 —

редовни судови, изричу право односно врше суђење али не нако то чине редовни судови — у споровима појединаца гледе њихових привашних права међусобно, већ у споровима између појединаца и управних власти појединачних јавних права односно законских интереса — вели Јован В. Стевановић судија управног суда у делу „Рпгисшк“, стр. 70.

Правна природа приватноправног спора регулисана јен законом и науком. Државни Савет, као врховни управни суд, има задатак да осигура правилно извршивање закона. То му је разлог постанка и опстанка. У чл. 23. тач. 1. Закона о Државном Савету и Управним Судовима и наводи се, да се може тужити за то, што Управна власт у свом акту није“ правилно применила какав занон. Код таквог стања ствари, не може се разумети тако тумачење надлежности Државног Савета по коме би он, ван наведеног, имао и право својом одлуком мењати закон и проширивати своју надлежност.

2. За постојање административног спора тражи се: тужба Управном Суду мора бити управљена противу Управног акша,. који мора испуњавати први услов: да је акт Управне Природе. (Види проф. С. Јовановић: „Уставно Право стр. 409). Значи тај акт Управна Власт треба да је издала у вршењу чисто Управне Функције.

„Управном праву припада регулисати управве односе, који произлазе између државе која управља [или какве друге јанвоправне корпорације, којој је поверено вођење јавне управе] и њених поданика.“ (стр. 74).

„Држава и поданик субјекти су управних односа“. вели проф. Рјејпег у нав. делу. (стр. 137).

Овај веома важан услов у питању административног спора. истакао је и сам данашњи Државни Савет у одлуци од 27-ХЕ 1922, г. Бр. 18820. „..пошто Управна власт, одређујући избрани Суд не врши управну функцију, за расматрање њене такве одлуке не може бити надлежан Државни Савет, који је врховни. Суд за административне спорове.“ — Одлуке Државног Савета од Љ. Радовановића, стр. 416.

Такав управни акт био би н. пр.: По чл. 29. закона о водама: „власт која ће давати дозволења и у опште решавати питања о употреби вода у смислу чл. 15. и 16. овог вакона;.