Policija

665

да раде на отвореном простору и чистом ваздуху. Поред тога, варошки радници могу у затвору да усаврше или наново изуче разне занате, који им по изласку из завода служе као најбољи капитал за практичан живот, међутим земљорадници се врло мало користе од рада у затвору, јер је у већини случаја тај рад за њих нов, необичан и за њихове сеоске прилике готово неподесан. Али то су све последице природне, класне и економске неједнакости које владају међу људима и које законодавство може само да ублажи, али не и сасвим отклони. Зато ће њих бити не само дотле докле се људи буду рађали са неједнаким економским условима за борбу и утакмицу, негон дотле докле се буду рађали са неједнаким телесним и душевним «способностима.

И. Принцип моралне одговорности.

Појам кривичне одговорности у савременом праву заснива се на појму моралне одговорности. Под одговорношћу ту опште разуме се својство извесног лица по коме је оно обавезно да да рачуна о својим делима, и да за њих прими своју заслугу: награду ако су дела добра; казну ако су дела "рђава“) Али за појам моралне одговорности није довољан сам чин, сам материјалан акт, па да се за њега надовежу све његове кривично-правне последице, већ је потребно: !., да је његов учинилац у толикој мери разуман да може схватити природу и значај свога делања, и 2., да је у могућности да према таквоме схватању ради.)

Схватити природу и значај свога делања не значи само моћи разумети оно што се чини (психолошка свест), него и моћи проценити добру или рћаву, корисну или штетну, правичну или неправичну страну својих поступака (морална свест). ЧОтуда мала деца, слабоумна лица (тога! !пзапву) и др. код којих није сасвим искључена могућност расуђивања и у колико је то расуђивање резултат само развића интелектуалне стране њихове психе, не могу морално одговарати за своја дела, јер им не достаје морални критеријум по коме ће процењивати вредност својих радњи.

#) Ропјезеуге2, МоНопз Мога!јез, 1903, 5. з) Уп. Рисаз, РиПозорћје, 5..64%., 106, Ропгезеуге2, 'ор. сб., 6.