Policija

— 682 —

ЕМПИРИЧНА, НАУЧНА ИЛИ ТЕХНИЧКА ПОЛИЦИЈА >

Већ више од четврт столећа владе показују наклоност да својим полицијама даду једну нову активност, која се ослања на врло похвалан критеријум што угдигнутијег и што више техничког приноса. Али у исто време и криминалитет се развија и искоришћава сваки научни прогрес, повећавајући смелост и средства.

По несрећи у том утркивању у многим случајевима 10лиција се показује недовољном. |

Да ли је могуће победити ту жалосну недовољност 2

ја мислим да јесте, ако једна збиља техничка реформа заведена од више компетентних техничара но од научника, буде знала да покупи и у склад доведе безбројна средства која искуство и научни прогреси свакодневно све више пружају томе пољу друштвеног делања.

Већ емпирична полиција користила је непосредна сазњања и нарочити капацитет малог броја њих, који су, помоћу збиља личних критеријума и личног. запажања, успевали да од мало сигурних факата и једним интелигентним посматрањем дођу до највероватније реконструкције преступа и до идентификације преступвика. Ти емпирични специјалисти нису обично имали прецизан метод у своме раду, тако да се о њима судило као о више срећним но вештим, Сигурно да они нису занемаривали извесне детаље који су се на преступ односили и умели су да врло вешто искористе сваки прикупљени елеменат и ако је овај привидно од врло мале важности. Тајна њиховог успеха лежала је дакле у потпуности опсервације елемената које су онл прикупили, затим у логичној координацији свег тог драгоценог материјала прикупљеног поводом преступа и у једној консеквентној директиви која је за сваки случај и сваки пут била одређена.

ж Уважени и познати стручњак професор Елеро био је љубазан да овај чланак напише за „Полицију“ и да нам га пошаље преко нашег сталног сарадника г. Владете Милићевића, секретара Мин. Ун. Дела, који у Риму студира полицијску службу. Веома смо захвални уваженом професору на овој пажњи, а тако исто и г. Милићевићу који је његов чланак превео.