Policija

— 683 —

Научна полиција појавила се. са програмом генерализације личних способности, дисциплинујући прецизним правилима научна посматрања, и тако га створила приступачни свима и да свакоме може да да добре резултате. Али за кратко време она је повећала свој првобитни програм са претежно медицинским доктринама, које, ма да су свуда познате као врло драгоцене, не могу у пракси да буду употребљене онако како чби требало и тако брзо. Чиновник не може за кратко време и са једном површном спремом да примени теорије, методе, опите итд. који искључиво припадају антропологији, психијатрији, физиологија...... , ма да му и те гране медицине могу чбити врло корисне, Али је питање мере, а пракса нас учи да -та мера у нашем директном пољу рада може да буде само ограничена. Дакле, ја не одбацујем а приори многе добре „ствари које судска медицина може да пружи многобројним делатностима, али не могу да се навикнем да са задовољством посматрам један несварљиви програм за све чиновнике у опште, који је немогуће извести због сложених потреба полицијске службе.

Врло је корисно да чиновник зна све шта судска медицина и друге науке могу да даду у корист полиције, али је "увек опасно да он замењује лекара или научника.

Прави програм, који би по моме мишљењу требало присмити, састоји се у повећавању технике наше функције, став_љајући јој на расположење права средства, дајући јој карактер брзе активности која, поред тога што је ефикасна у резултатима за утврђивање злочина и за откривање злочинаца. фесте и једно добро превентивно средство противу злочина (деликта). То је програм који не одбацује ни емпиризам, ни науку, већ који и од једног и од другог узима све оно што може да буде корисно и практично, допуњујући га подесним -техничким срествима, која су свима на домаку, да би се имали "резултати што бржи и што комплетнији.

ја сам скоро двадесет година стрпљиво студирао, да бих "полицијама дао један метод електричне трансмисије фотографија, а највећи су напори били употребљени да би систем "упростио, да бих га учинио практичним за скромну интелистенцију и капацитет агената.