Policija

— 700 —

висно од других чињеница ма које врсте. Следствено свему томе, било би више него илузорно веровати да се то уверење о људској слободи може преко ноћ избрисати путем закона или каквих било научних спекулација и појам кривичне одговорности засновати изван појма о људској слободи. Стога. то уверење мора и даље остати као основна база кривичне одговорности, јер је према опште народним појмовима и схватањима оправдана само она казна која је заслужена, а она је само овда заслужена када је надовезана као кривично- правна последица за недопуштено дело које је извршено свесно, вољно ин слободно. Зато још и данас вреди као опште правило: да не може бшни казне без моралне одговорности, нити моралне одговорности без људске слободе. О-г Илија М. Јелић.

(Наставиће се.)

АУСТРИЈСКИ УПРАВНИ ПОСТУПАК

Сведок кад неће да сведочи мора изнети за то вероватне разлоге. Сведок, који се без довољног оправдања не одазове повиву на саслушање или Неће да одговара на питања може се осудиги на накнаду свих трошкова проузрокованих његовим недоласком и несведочењем. Противу такве одлуке дозвољена је жалба (призив) на више власти.

Заклешва сведока није уведена у управном поступку, али је за лажно сведочење пред управном власти предвиђена у чл. [Х. савезног закона од 25. јула 1925. о уведењу у живот закона о општем управном поступку казна строгог затвора од 1 до 6 месеци. Кад год је у управном поступку потребан _ доказ вештачењем, имају да се као вештаци узму упр. властима придељени или на расположење стављени званични вештаци. Изузетно може упр. власт узети као вештаке и друга за то способна лица и заклети их у случају кад јој не стоје на расположењу званични вештаци или када јој се то чини потребно с погледом на особеност случаја. Позиву за вештачење морају се одазвати сви они, који су за давање вештачког мишљења повлашћени или они, који се јавно у