Policija

1 1008

се код упр. власти, која је одлуку издала, у року од две недеље поднети представка (Уогзје пр), која спречава извршење одлуке само у случају новчаног плаћања. Упр. власт има течајем две недеље по пријему представке заметнути о њој поступак и изрећи нову одлуку. У противном случају ожалбена одлука снагом закона престаје важити, па је власт дужна на захтев странке писмено потврдити, да је одлука стављена. ван снаге.

Свака одлука има да садржи пресуђење о ствари, о којој се у поступку радило, а ова опет има да реши предмет расправе и све предлоге странака, који се односе на главно;питање, затим питање трошкова. Све то изражено што могуће краће али јасно и уз навођење примењених законских прогиса и у правилу као једну целину.

Осим тога, у колико се не ради о министарској или одлуци земаљске владе, има одлука да салржава и поуку о прав= ном средству негативну или позитивну као и рок, у коме и код које власти се има предати. Одлуке се имају образложити, ако нису уважени у целини захтеви странке Или су одбачеви приговори. учесника. Ако је одлуком одређена 06веза да се нешто учини или успостави неко извесно стање, има се у одлуци дати рок за извршење. У образложењу има да се изнесу јасно и прегледно: успех поступка, оцена доказа, меродавна становишта и на њима основано пресуђење правног питања.

Ако у одлуци нема поуке о правном средству или је погрешно казано, да противу ње нема правног средства или није никакав или је краћи или дужи од законског рок наведен, онда је жалба правовремена, ако је предана у законом одређеном року. Није ли у одлуци наведена никакова или је погрешно наведена упр. власт, код које се има предати жалба, правовремена је жалба, која је предана код власти, која је издала одлуку или оне, која је у одлуци за предају жалбе, ма и погрешно, наведена.

Ако управни прописи не одређују другачије, могу се од- _ луке издавати како писмено тако и усмено. Садржина и проглашење усмене одлуке има се у случају усмене расправе уписати на свршетку протокола. У другим случајевима на посебном писмену. Усмено проглашена одлука има да се пи-