Policija

(Да

смено преда само странкама — али не и учесницима, — који нису присуствовали расправи и онима, које то најдуже три дана по проглашењу одлуке траже, о чему се странке имају поучити пригодом проглашења усмене одлуке.

Закон не садржи изречних прописа о том, да лисеи под којим условима може већ започети поступак обуставити а да се не изрече одлука. Чини то очевидно с тога, што се то само по себи разуме. И по томе по службеној дужности започети поступак може се у свако доба обуставити. На предлог странке заћочеши међутим може се обуставити само уз пристанак странке, што произлази из одредбе, да су упр. вла_сти дужне на предлог странака донети одлуку у року од 6 месеци. |

Правна средства. Закон разликује ова правна средства;

1. Привив (жалба) је редовно правно средство против одлука управних власти. Призив је дозвољен само против одлука, којима се решава неки предмет. Против одредби које се односе само на поступак није дозвољен посебан призив. Оне се могу да нападају у призиву, поднесеном против од луке, којом се решава ствар мериторно, Призив може уложити само странка а не и учесник, јер се одлуке предају само странкама Када се странка одрекла једном права призива, он се више не може подносити.

У призиву има да се назначи одлука, противу које је управљен и да садржи образложен предлог. Нема ли призив ова два услова, није упр. власт дужна, да даље поступи.

Призив може да се преда писмено или телеграфски, и то бевизузетно код власши, која је издала одлуку У првој инстанцији. Усмено се призив не може предати.

Рок. јединствен рок ва призиве установљен је са две не= деље. Тиме су дерогирани сви старији управни прописи о рековима за жалбе, у колико нису ти прописи савезним законом од 21. јула 1925, о уведењу у живот закона о општем, кривичном И извршном поступку изречно остављени на снази. Тај рок важи без обзира на то, да ли је одлука издана у првој или вишој инстанцији. |

Благовремено предан призив одгађа извршење жалбене одлуке. Управна власт је међутим овлашћена да и покрај преданог призива изврши одлуку, ако је превремено извр-.