Policija

— 704 —

шење хитно потребно у интересу једне странке а прети опасност због одуговлачења. Такова одредба треба да се налази по могућству већ у одлуци о главној ствари.

Призивна власт може, ако је стање ствари тако јасно, да не треба никаквих допуна и ако у призиву нису изнесене нове чињенице и докази, да одлучи по стању аката а да не спроводи никаквог поступка.

Треба ли по мишљењу призивне власти да се стање ствари допуни, може она да спроведе потребне увиђаје односно доказе или сама или да одреди, да то учини прва али не и од ове виша — инстанција. Нарочито може призивна власт да спроведе и усмени поступак, ако се тиме уштеђује време и трошак.

Када се у призиву изнесу нове чињенице или нови докази, који се упр. власти чине одлучни ва решење ствари, има она да све то саопшти противној страни и даде јој прилике, да се изјасни у одређеном року, који не сме износити више од две недеље,

Одлука призивне власти може да призив одбаци, јер је он у опште не допуштен по закону, ако лице, које га је пре-_ дало, нема права за подношење призива или ако је призив предан по истеку рока законом одређеног за предају призива.

Призивна власт може да жалбену одлуку поништи и одреди поновни поступак, али само онда када је стање ствари у актима тако нејасно утврђено, да је спровођење или понављање усменг расправе неминовно потребно.

У свим другим случајевима мора призивна власт у ствари самостално да одлучи Онг је овлашћена да у сваком правцу жалбену ослуку измени и место ње донесе нову. Ова одлука међутим мора у сваком случају, дакле и онда, када се задовољи захтеву призива, да буде образложена. У формалном погледу важе и за њу општи прописи закона о одлукама управних власти. у

Представка. (Уогзје ипр) је нарочито правно средство против одлука, које се издају без претходног поступка, када се ради о одређивању плаћања у новцу или о томе, да се због опасности од одуговлачења предузму неодложне мере. Поводом благовремено предате представке има да се проведе редован поступак и донесе одлука.