Policija

- 160 ~

нови рок, односно одредити поново расправа у овим случајевима: ако странка изнесе као вероватно, да је била спречена непредвиђеним и неодстрањивим догађајем да одржи рок односно дође на расправу или ако је пропустила рок за призив. за то, што је у одлуци било погрешно наведено, да призив није допуштен. :

Захтев за повраћај мора бити стављен унутар једне недеље по престанку запреке односно по дану, кога је сазнала, да је призав допуштен. За решење захтева надлежна је она упр. власт, код које је требало предузети односну радњу или која је одредила расправу, односно која је дала нетачну упуту о праву призива. Против одбијања захтева за повраћај дозвољен је призив на више власти, али против дозволе повраћаја нема правног средства, За случај дозволе повраћаја враћа се поступак у стање, у коме се налазио пре него што је рок про-

машен, односно пре обављене расправе. Ради промашеаог рока за тражење повргћаја не може се дозволити повраћај. Ако је странка затражила повраћај ради пропуштеног доласка на расправу и истовремено уложила призив против одлуке, донесене по без ње обављеној расправи, има се са решењем призива причекивати, док не буде решено питање повраћаја Тиме међутим што је повраћај затражен због недоласка на“ расправу, не продужује се рок за подношење призива против. међутим издане одлуке о меритуму ствари.

Правомоћност одлука управних власти, Одлукауправне власти формално је правомоћна, када се по закону не може у опште или не може више против ње предати редовно правно средство (призив, представка). Она је материјално. правомоћна, када се не може више никаковим управним актом изменити ил поништити.

Закон, о коме се овде ради, одређује у том погледу, да се захтеви учесника, којима се тражи измена одлуке управне власти, противу које није у опште или није више допуштен призив, имају одбацити ради пресуђености ствари (гез јифсаја). Изузима захтев за повраћај пређашњег стања и поновљење поступка и када упр. власт има на закону основаног равлога за изпање одредбе по службеној дужности, затим за заштиту