Policija

— 707 —

општег добра и по своме праву надзора над деловањем нижих управних власти.)

Наозорна власт. По службеној дужности може, вршећи право надзора, стварно надлежна управна власт као и власт, која је одлуку издала, изменшти или поништити одлуке, по којима није нико стекао каково право.)

Управна власт, која је издала одлуку у последњој инстанцији или врховна управна власт, која је стварно надлежна, могу у циљу заштите општег добра изменити и друге одлуке, али само у толико, колико је неминовно потребно за одстрањење стања, које угрожава живош и здравље људства, и ва обрану од тешких призредних оштећења. У свима таковим случајевима има управна власт да поступа што могуће више чувајући стечена права.

Сем тога може вршећи надзорно право стварно надлежна. управна власт поништити одлуку управне власти, када ју је издала ненадлежна или неисправно састављена колегијална власт; када би њезино извршење довело до дејства противног кривичном закону; када је она фактично неспроведива или има какву у законским прописима изречно предвиђену ништавност. По истеку три године од дана уручења писмене одлуке, односно у случају усменог проглашења од дана његовог, не може се више поништити на основи надзорног права са разлога у претходном ставу наведених.

Управним властима остају недирнута посебним закон: ским прописима дата овлашћења, да могу без призивног поступка повући или ограничити неку повластицу.

: Питању неизмењивости формално, — односно материјално — правомоћних решења управних власти у нашој управној пракси не даје се она важност, која му гледом на правну сигурност грађана припада. Крива је томе чињеница, што оно законом није регулисано одређено и јасно. Неисправно и преко законских граница се употребљује нарочито т. зв. надзорно право на штету правне сигурности. Устаноном управних судова нема сумње, да је споменута сигурност бар у оним случајевима, који дођу управним судовима загарантована, али је безусловно нужно, да се та ствар прописима управног поступка коначно регулише, да упр. власти из самовоље или због ма какве ситне погрешке у поступку не буду у могућству да одузимају дата и већ извјинивана права.

>) Ови прописи не важе у управном кривичном поступку, јер су једном његовом установом изречно за кривичне случајеве ван снаге стављени.