Policija

— 710 —

(Ово су у опширном изводу главна и основна начела аустријског новог општег управног поступка. То су истовремено и начела, која се примењују, наравно са извесним модификацијама, у свим правним државама, па и у нас, али нису кодифицирана у једном закону. Од тога несумњиво трпи и администрација и правна сигурност грађана. И нема никаквих сметња, да се по овом узору донесе и у нас сличан упр, поступак, једна од најпречих потреба. Разговор међутим о том оставићемо за другу прилику.

Загреб, јуна 1926. Јован В. Стефановић

судија управ. суда

ЖЕНА У ПОЛИЦИЈИ

(Наставак)

Историјат енглеске женске полиције казује да је идеја за стварање тог органа потекла од жена. Мис Нина Боили Мис Давер Давсон мобилишу у августу 1914 женски добровољни корпус. Истовремено Британски Народни Женски Савев образује „Раос“. Групе се уједињују у М. А. 5. (женску помоћну службу). Савез одабира несумњиво најбоље системе и данас му се признају највеће заслуге за повољни развој женске полиције. Прва брига за добро уређење те службе била је оснивање школа. Поред женске полицијске школе у Лондону Британски Народни Женски Савез је, као своје установе, уредио такве школе у Гласгову, Бристолу, Ливерполу, Единбургу. Вежбаоница у Лондону средиште је ва образовање женске полиције.

О примању ученика у те школе постоје правила, донета од среских одбора: а) у школу се примају женска лица са навршеном 25 годином; 6) обука је иста за мушке и женске, али се женске у вежбаоници поучавају под надзором жен-ских наставника; в) у школу се непримају жене које су радиле искључиво коритативни посао, а нису се бавиле заштитом запуштене младежи.

По једној послератној статистици из тих школа изашло је од год. 1916 до г. 1918 изучених женских полицајаца 985.