Policija

— 709 —

нака има упр. власт да трошкове сразмерно међу њих подели. Када је службени рад проузрокован кривњом неког од учесника, има да око њега сноси трошкове он, Када је неки службени рад одређен по службеној дужности, сноси трошкове онај чијом кривњом су они настали. Дужност накнаде међушим постоји увек само у толико, у колико тиме није угрожено најнужније угрожавање учесника и оних, за које се он по закону има да стара. –

Гледом на висину накнаде трошкова одређено је, да ти трошкови имају да износе фактичне издатке у готовом. Поводом службеног рада изван надлештва упр. власти нарасли трошкови међутим могу да се наплате у облику комисијских такса. Ове опет имају да се рачунају по_ тарифама, а у колико нема тарифе по издацима у готовом. Тарифе има да се утврде по за службени рад употребљеном времену, по удаљености места рада од надлештва или по броју потребних службених органа. Тарифе се издају уредбама (наредбама) савезне, а за земаљске управне власти, срезове и општине наредбом земаљских влада.

Када се службени рад не може спровести без већих из-

датака у готовом, може упр. власт одредити, да странка, која

_га је затражила, положи у напред одговарајућу своту у опште, па и у случају, када је накнада предвиђена у облику комисијских такса.

Управне таксе. У колико законом није изречно одређено ослобођење од плаћања такса, могу бити одређене нарочите таксе за дате повластеце или друге службене радње, учињене у приватном интересу.

_ Висина тих такса одређује се у предметима савезне управе (непосредна или посредна савезна управа, пренесени делокруг општина у стварима савезне управе), изузевши наравно законом регулисане случајеве, наредбама савезне владе; али до највишег износа од 100 шилинга. У предметима земаљске, среске и општинске управе равна се висина такса по земаљским законским прописима изданим на основу финансијског уставног закона и вакона о раздеоби такса. Управне таксе могу се наплаћивати само тако, да тиме не буде угрожено најнужније издржавање учесника и лица, за која овај има да се стара по закону.