Policija

— 714 —

БЕЧ КАО ЦЕНТАР ИНТЕРНАЦИОНАЛНЕ ШПЈУНАЖЕ.

Преврат, којим је 12 новембра 1919 г. од старе хабсбуршке монархије створена данашња аустријска република између својих нових социјалних тековина у погледу грађанских права и слободе, загарантовао је на првом месту најшире право азила свима политичким правцима, или политичким емигрантима.

У овоме, у целој аустриј. републици нарочито предњачи баш сам Беч, чија се општинска управа налази у рукама социјалиста и комуниста, који будним оком мотре и на саму своју полицијску Власт да ли се она придржава овога прин-. ципа, долазећи чак често пута са њом и у епреку. Дешава се, да се какво политичко лице, чија делатност изилази из граница права азила, од стране полиц. Власти протера из Беча, док му сама општинска власт и на супрот овој полиц. санкцији, поново даје право даљег боравка на својој територији.

Нова карта Европе, скројена версаљским уговором о миру, оставила је извесне народне мањине незадовољне, а још више поједина племена, која се нису могла сложити са својим новим политичким положајем, или обликом државе под коју су подпала. У нади да версаљски мир није донео дефинитивну санкцију, или ову непризнавајући, јер на истом тобож није суделовала њихова сопствена воља, воља народних мањина и племена, истакнутије вође ових започињу на разним местима и у разним правцима своју политичку акцију, која, разуме се одмах долази у опреку са већ постојећим стањем.

С друге стране, појављује се утицај комунизма, чију су прву клицу разнели из Русије враћајући се ратни заробљеници, и која је падала врло погодно на већ иначе незадовољно тло, поглавито услед тешких економских прилика у којима су се после рата све земље налазиле.

Комунизам је ширио свој утицај у два правца. У првом

иста страна 16 ред место: „стални“ — треба: „сполни“; — иста страна исти место: „Тато“ — треба: „Тамо“; — иста страна ред 10 одоздо место: „успехе“ — треба: „утехе“; страна 620 ред 17 од горе место: „бране“ треба: „траже“ иста страна 17 ред одоздо место: „Алау“ треба: „Ален“; страна 621 ред 3 од горе место: „Келпа“ треба: „Келна“.