Policija

— 715 —

је деловао код самог народа, поглавито пролетера који су у тешком економском послератном стању тежили побољшању „свога социјалног положаја У другом, захватио је и по неке „интелектуалце, који су се одушевљавали принципима Ш. Ин"тернационале и били напрегли све своје напоре да васпоставе државни и друштвени поредак на новој бази ових принципа, "те су у том циљу на првом месту распаљивали племенске и „сепаратистичке тежње навијајући их федералистичком принзципу. И најпогоднији терен за ову комунистичку акцију постао је био у Југоисточном делу Европе, у чему је на првом месту "подлегла Маџарска и наша држава, са том само разликом што је прва доживела и један озбиљан комунистички преврат под Белом Куном, а наша држава, после неколико успелих покушаја атентата и осујећених покушаја једне акције ширих размера, енергичним мерама спречила даљи разорни утицај бољшевизма.

Контра преврати, који су у Маџарској настали, и који „су васпостављали редовно стање, као и све законске мере које „су код нас, Румуна и Чеха предузете биле противу комуниста, приморао је ове да беже из својих држава. И Беч је, и по „своме географском односу према суседним државама, и према „своме политичком положају, био најпогодније уточиште еми„граната свију политичких тенденција, почев од комуниста па «све до чланова ове или оне полит. партије, које су тренутно долазила у опреку са режимом свога противника или оних, који су под видом какве партијске акције стварали нереде У «својој сопственој отаџбини за рачун које суседне државе, -која је имала нарочитог интереса, ради својих извесних по„литичких или територијалних аспирација да овај стално подрсжана код свога суседа. На тај је начин Беч, још од самога. сопственог преврата 1919 г. постао погодно зборно место свију „страних политичких састанака и акција.

Међутим, прилив ових емиграната и осталих политичких „лица у Беч приморао је сваку од њихових држава да прати будним оком њихов рад и кретање, што је изазвало код пред„ставништва свију тих држава појачање обавештајне службе, у којој обично најглавнију улогу играју т. зв. повереници конфиденти, који се вешто увлаче или убацују међу ове емигранте.

3“