Policija

„увек је обазриво и вешто водио војни аташе, чије су организације конци водили главном генералштабу. Али је све -то чињено под дебелим велом тајне и обазривости, тако да је био врло редак случај да се које посланство или његов војни агаше компромитује.

_У току самога рата обавештајна се је служба постепено развијала у свима земљама до правог савршенства тако да је "добила један сасвим савршено нов карактер, који је ставља у ред најважнијих фактора у политичком животу и односу једне државе. На њој данас државе оснивају целокупан свој политички рад и овоме дају директиве према обавештењима које прибирају о свима питањима и догађајима поверљивим и јавним путевима. Обавештајна је служба данас тако рећи постала мозак једне државе, којим она мисли и доноси своје „одлуке о сваком свом политичком кораку.

Она подвојеност у подели рада, која је раније постојала, "данас се је изгубила. И саме војне власти у земљи, и војни саташеи на страни, прибирају сва полатичка обавештења, као и обратно. И често пута бива, да је војни аташе боље информисан у неком политичком питању него ли и сам дипломатски представник, коме је то главна дужност.

Поред ових двају обавештајних организација на страни, посланства и војног аташеа, све скоро државе после рата установљавале су у важнијим центрима, а поглавито у Бечу, и нарочите обавештајне организације вођене од представника Мин, Унутр. Дела, полицијских органа. Они воде оделито од напред поменутих своју полицијску обавештајну службу, која вешто прати кретање и рад појединих емиграната и прибавља "податке о свему и свачему. Поред ових додају се данас по-сланствима и засебне организације новинарских аташеа, који "такође са читавим једним апаратом прате све новине које излазе у дотичној земљи, и општењем са новинарима, дописнидима прибирају чак и она обавештења која се не могу наћи у листовима. Затим, самим конзулатима, додају се т. зв, трго"вачки аташемн, који раде у своме делокругу, али ипак прибирају обавештења и изван ових. Све то дела према својој способности и агилности само у једном правцу, такмичући се азмеђу себе, који ће бити боље и обилније обавештен.

Познато је пак, да су у свакој држави најглавнији оба-