Policija

— 716 —

(С друге стране ова лица, у своме емигрантском животу нису се задовољила само поштовањем гостопрамства. које им је Беч указивао или бар ограничила своја делања. само на оне личне односе због којих су била и приморана напустити своју земљу. Већина њих започиње бескрупулозно: водити јавну акцију противу својих противника, па чак и против своје државе, трудећи се да им што више нашкоде, обелодањујући чак и оно што би могло бити од користи и самом непријатељу. Разуме се пак по себи, да се међу емигрантима увек налазе и такви, који из чисто личних разлога, понајвише материјалних, у овоме иду тако далеко да постају конфиденти и самих својих непријатеља, и одају све поверљиве и тајне радње саме групе којој припадају.

На тај је начин међу свима овим емигрантима настало једно стално комешање, узајамно шпијунисање; број конфидената растао је у толико више, у колико је расла тражња обавештења, и обратно. Беч је на тај начин постајао аутоматски центар интернационалне обавештајне службе, кроз који су непрестано струјали, и струје још и давас канали свију ових емигрината, кров које сатичу најразноврснији извештаји из целога света.

Бољшевизам, који је одмах после рата преко Беча успоставио свој главни канал за све балканске земље, такође јеу овом хаотичном емигрантском елементу нашао погодног материјала не само за своју политичку пропаганду комунизма, већ и за своју обавештајну службу према целом Балкану.. На тај је начин Беч привлачао све већу пажњу не само суседних држава којима је ово комешање на првом месту грозило, већ и најудаљевијих држава које су приморане да се обавештавају о свему ономе шта се у Бечу дешава, а нарочито да сазнају преко Беча шта се дешава на целом Балкану. Зато су и сва дипломатска представништва у Бечу разграњавала своју обавештајну службу, која им је постала један од. главних задатака.

Зна се да су дипломат. представништва страних држава“ била од увек привилегисани обавештајни центри о свему ономе што се дешава у држави у којој су акредитовани. Али се њи– хова тадања делатност у овом правцу ограничавала искључиво на. политич. обавештајну службу. Чисту. пак војну шпијунажу,,