Policija

— БЕ4

Колико би се још много простијих проблема могло решити веома корисно по нас

Генијалност није кћи науке, а генијалности у свима полицијама света има тако много, да би се могла створити једна: права техничка полиција. |

Рим, 31. јула 1926. Проф. Умберто Елеро

Генерални Инспектор Италијанске: Јавне Безбедности,

ПРИВАТНОПРАВНИ СПОРОВИ ПРЕД ДРЖАВНИМ. САВЕТОМ.

ЕРРЏЕ 51 МОЈЏУЕ Галилеј. (Наставак)

Ван сваке сумње да не може. Мора почети од акта који: је иваввао спор и који одређује својим захтевом и надлежност.. Да се гауставимо чак и на тврђењу г. Р. „да Држ. Савет расправља само решења Министарска“, опет и у том случају нема права, јер се и ту, кроз решење Министра расматра, у ствари, решење првостепене власти и захтев тужиоца. Свакорешење Министра резимира у кратко и почиње од акта ср“ поглавара — који се ту једино и оцењује.

6) Г. Р. вели државински спорови административни су, Са овим тврђењем г. Р. је још у тежем положају. Ако је тако;. онда по чл. 15. у вези са чл. 18, Закона о Државном Савету, код тих спорова распра је о законитости „Управног акта“.. којим је повређено чије право или интерес.

_ Сав се спор, код свију надлежних инстанција, своди на: оцену законитости тога управног акта. Тај је управни акт овде не одлука Министра Унутрашњих Дела, већ одлука (наредба, — решење) среског поглавара.

2. „Ако срески поглавар дејствује као помоћни орган. Суда, онда Министар не би имао права контролисати га, јер он није помоћни орган“ — вели г, Р.-

На први поглед овај разлог могао би унети малу пометњу“ у правилну процену спорног питања. Али, кад се мало више;