Policija

— 721 —

који их узајамно интересује, а поглавито о бољшевицима, Измењују се не само оми извештаји које би дотични представници прикупили у месту, од својих т. 38. конфидената, већ Чаки она саопштења која им се „ради знања и свиденције“ редовно достављају од њихових централа, т.ј. Министарства Спољних Послова.

На тај начин, један поникао извештај, наједном се појављује са неколико страна, пролази кроз велики број разних нацлештава и разних држава да опет дође, сасвим измењен в изобимљен на свој првобитни извор.

Какав пак овакав извештај, који је преписиван и превађан по стотину пута, мора да изгледа, када се има на уму са колико се мало пажње његов садржај превађа и преписује, лако се да замислити, нарочито у погледу имена која при „сваком препису претрпе бар по једну ортографску погрешку, "тако да на крају добију сасвим други облик.

Каква даље може бити и сама садржина ових извештаја у којама, на првом месту и сами повереници чине све могуће да јеј даду извесну опширност, повећану често пута измишљевим именима и фактима, који пролазе кроз стотину руку презисача и преводиоца од којих сваки њих понешто дода или смањи.

_ Конфиденти су обично људи који располажу са приличном интелигенцијом и прате редовно развој свију политичких догађаја. Они знају шта коју државу поглавито може да ин | тересује, и према томе стварају своје извештаје према постојећим факторима. Али они их на првом месту стварају тако, да би се тим извештајима свакаћ не само документовала њихова способност, већ и утврдила даља потреба њихових услуга, које треба да вешто материјално искоришћују. Јер је позната већ свакоме њихова напомена: ако бих се трудио да ово даље пратим и проверавам. приморан сем напустити ској редован посао (кога у општеин нема) а тиме сам лишен зараде.

Зато они траже или месечне одређене плате, или да им се са извесном сумом осигура бар пристојно издржавање, и додељују нарочите награде ва све оно што донесу. Оваквим условима не примају никакву обавезу на себе, и остају им одрешене руке да са својим „документима“ тргују на свео стране, ако у вама самом не нађу погодног купца,