Policija

— 722 —

У већини случајева, њихови добро скројени извештаје односећи се на разне политичке догађаје, уплићу увек по какав тобож припремани атентат на владара или на које истакнутије политичке личности, јер знају да се овакви извештаји, ма колико човек био уверен у њихову лаж, морају достављати ради евентуалне предострожности. Али колико сам пута имао прилике да се и лично уверим, да се овакви конфиденти користе својим извештајима ради својих личних разрачунавања. или чак разрачунавања између трећих лица. У време где све државе обраћају велику пажњу на кретање комуниста, врло је лако поднети против кога лица какву доставу да је комунист, бољшевички курир, па га изложити не само великим непријатностима које му се могу десити од стране власти, већ му у опште онемогућити улаз и кретање по једној држави. Чак се поједини трговци, до јуче још ортаци, а данас: највећи конкуренти, користе често пута овим конфидена · тима да би своме конкуренту осујетили трговилу, и доставили га као комунисту или шпијуна ове или оне државе, Нажалост овим се у већини случајева успева, нарочито код нас где се каквој овбиљнијој провери оваквих извештаја. слабо обраћа пажња, а још мање преузима претходно мотрење кретања таквог осумњиченог лица.

У стварању оваквих заплета лажним извештајима и лажвим сумњичењима, конфиденте помажу врло често и само по неке државе, странке, режими, који имају нарочитог интереса да подметнутим каквим лажним извештајем или чак вешто припремљеним документима, стварају незгоде своме противнику, компромитују виђенија полит, лица, или нарочито заводе своје противнике на такав терен, да би могли несметано извршити своје намере, или евентуално оправдати какав свој намеравани корак. А позната је већ стара практика да сеи за време мира и рата потурају конфиденти непријатељу као шпијуни, и овоме се преко њих достављају извештаји сасвим супротни од стварности.

Данас се оваквом методом служе највише Руси, који су преплавили цео свет најразноврснијим лажним обавештењима и документима, нарочито што се тиче комунистичке акције и бољшевичке пропаганде, Да поменемо овде само једну од оваквих сличних афера која се недавно одиграла у Бечу, у којој су се