Policija

— 732 —

и кривац, принцип који се примењује у овој школи још данас али у многоме модифициран.

Заиста, познавање антропо-психолошке личности кривца да би се пронашли узроци злочина и начини поправке који. одговарају човеку који је извршио злочин, јесте први и највећи циљ сваке функције полиције: превентивне и репресивне: Ради овог антропо-психолошког проучавања створена је и „биографска карта“, о којој је било већ речи у овом листу.

Циљ да се уведу научни методи у свима истрагама италијанске полиције постигнут је сјајно, па је чак наука нашла примену и у судским истрагама. И данас се често виђа да је неко осуђен само на основу прстног отиска кад није хогао да оправда своје присуство на месту злочина. Од 1903 приме-. њена је и судска фотографија у полицијској школи и набављени су многи апарати, други усавршени, неки и пронађени: од стране врло познатог научника професора Др. Умберта. Елера и Др. Ђириа у самој школи. Али циљ предавања ове школе је да укаже на констатације на лицу места = она има. за то своја лична правила потпуно детерминирана. Дакле, да: се добро фиксира предмет опсервације, потребно је дати велику важност, поред нормалних начина: фотографији, пракупљању разних отисака и мрља, — описпвању 1. |. типографији места злочина, која треба да се редигује на начин, да чи: талац може стећи тачну идеју места злочина. (Она се показала врло корисна за оријентисање у истрагама за фиксирање: многих трагова злочина и злочинаца и за. осигуравање солилног терена за даљу истрагу, и на тај начин ова топогра:фија је главни докуменат у досијеу за процес.

а) Централна служба личног описа и идентификације

Школа Научне Полиције служи у исто време и као централни технички биро, под којим се налазе још 44 техничка: кабинета додељена полицијским квестурама по целој Италији..

Од почетка рада ове службе до | јануара 1925. године199.263 личности пријављене су за криминалну евиденцију и идентификацију Од овог броја, 36.841 идентифицирано је помоћу прстних отисака. Од идентифицираних личности, 9.112: дале су лажна имена, а 27.120 даље су тачне податке о своме: идентитету.