Policija

— 738 —

Службу описа лешева непознатих индивидуа врши Институт Судске Медицине, чији је директор професор С. Отоленги. Институт доставља затим опис централном техничком бироу ради тражења у главним регистрима идентификације. Италијански идентификациони систем је на бази дактилоскопије и њега је уредио Гасти, по коме је и добио своје име У полицијској техници.

У унутрашњости Италије техничку службу отправљају технички кабинети при квестурама и достављају све фишеве дентралном бироу у Риму, коме су и директно потчињени.

При централи постоји и централни биро за сузбијање трговине са женскињем и децом, и он централизује податке о личностима, које су компромитоване у овој кривичној трговини, и стоји у директној вези са централним бироима оних

земаља, које су ратификовале односне међ. конвенције.

ђ) Служба судске истраге

Када је злочин нљли крађа извршена у Риму или околини извештава се одмах телефонским путем служба судске истраге и ова упућује своје чиновнике на лице места, који истражују трагове влочина или крађе, састављају топографски извештај документујући овај са узетим фотографијама на лицу места, затим се технички рад наставља у полицијском лабораторијуму, а ако буде било јасних отисака онда се одмах претражи и дактилоскопски систем криваца. После овога рада упућује се детаљни и документовани извештај судској полицији, која даље трага у већ датом правцу од стране техничке полиције.

У унутрашњости обављају техничку службу технички кабинети, који стоје у чврстој вези са цептралом у Риму.

Рамска служба судских истрага од 1911 имала је 1700 увиђаја у тежим кривичним, случајевими и у 706 случајева прикупила је прстне стаске и отиске стопала.

У 70 случајева пронађени су лопови искључиво по прстним отисцима остављеним на лицу места, а у 15 других пронађени су кривци помоћу других отисака.