Policija

— 734 —

· с) Служба антшрополошко биографска

Ова служба има за дужност посматрање криваца у антрополошко-биографском смислу и она је од 1915 до |! децембра 1925 испитала 983 укорених и оних под полицијским надзором, и 100 осуђеника.

Ова је служба и завела биографску карту, о којој је већ било речи, и сада сваки кривац има у своме лдосијеу и ову карту, која није ништа друго до његова биографија са антрополошко-психичком оценом дотичне индивидуе.

— Потребно је узгредно напоменути још две полицијске школе, доста сличне напред поменутој, а чији је циљ. готово исти: о

1. Полицијска Техничка Школа у Риму. — Директор Др. Де Доменико, ген. инспектор Јавне Безбедности.

Ова је школа основана 1923. да би се дало техничко образовање агентима Јавне Безбедности и оним официрима који прелазе у полицију.

Школи је придодат и пансион, који може да прими до 800 агената са курса,

Школа је више практична а поред осталог материјала предаје се и Научна Полиција.

На овој школи одржавају се и годишњи курсеви за оне: официре, који желе да пређу у полицију.

Ова је школа карактеристична са своје војне дисциплине, коју одржавају за то нарочито додељени карабиниерски официри. |

При овој школи постоји и бригада дресираних паса, које се употребљавају при полицијским истрагама.

2. Карабинцерска П. Официрска Школа.

Флоренција, стара престоница Госкане, цветни град Дантеа, чувен са својих дивних старина и богатих музеја, привлачи и нас полицајце својом најмодернијом школох за карабиниерске п. официре као и оне официре, који прелазе из другух родова оружја у елитну трупу карабиниера.

Заиста, ова је школа врло чувена са. својим уређењем њ сви чувени криминалисти изразили су се врло добро о њој, И ја сам имао част да проведем у овој школи три дана»