Policija

— 736 —

НЕШТО О ПРИЈАВНОМ ОДЕЉЕЊУ БЕЧКЕ ПОЛИЦИЈЕ

Када се узме у обзир да су у Централном Пријавном Уреду бечке полиције стално запослени 164 чиновника, који ипак једва отаљавају посао, онда се тек може добити права слика, колико опсежан исти мора бити.

Пријавне листе испуњују се свака у три примерка, Једна остаје код самог пријављеног лица. Друга иде у рејонски кварт, и ставља се у тако зв. кућни катастарски одељак, а трећа у централни пријавни уред. Катастарски кућни одељак по квартовима региструје се, не по лицу, већ по кући. Према томе, да би се које лице пронашло, мора се знати тачно кућа у којој оно станује. Зато је једино централни пријазни уред у могућности да даје адресе појединих лица,

Према тачним подацима овом централном уреду упућује се годишње 120,470 питања појединаца, што чини дневно око 488 адреса које уред издаје.

Пријавне листе нису пак сређене азбучним редом, већ све. 'четичким. Тако на пример заједно долаве рихи мм, затим ПН - 4. У другом реду долази алфабетски сређено занимање. | Десил 14 се пак, да се и у овом наиђе на сличност појединаца,

пре оа листе сређују по годинама старости,

На Случај пресељења или смрти, све се листе оваквих удица зад, УЖавају још десет година, с обзиром на разне доогађаје, у К ојима се она могу појавити. Једино се листе хо-телских пу, 14ИКка после пет година спуштају у подрумску арзиву.

Каква се Неки пут дешава сличност између појединих

"имена и осталих Пперсоналија најбоље доказује овај случај. _ Једнога се дана пузијатио уреду један човек са захтевом да "му се изваде адресе свију лица његовога презимена, у нади сна ће тако најбрже моћв добити адресе свију рођака које је имао намеру позвати у сватове. Одговорено му је да је то немогуће, јер по његовом презимену постоје разних 13.000 лица! С обзиром, да се за свако обавештење тлаћа такса од 20 гроша (одприлике два динара), то би ово обавештење захтевало приличну суму, и нарочити рад од неколико чиновника .