Policija

— 71317 —

Рачуна се, да централни пријавни уред бечке полиције држи стално у евиденције око 3! милион пријавних листа.

Кретање тих листа за месец јуни т. г. на пример, било је слелеће: Свега пријављено 74.379. Од овога броја долази 54447 на аустријанце, а 14.932 на странце. Главних станара било је пријављено 7412, а одјављено 2275 Подстанара било је пријављено 23.733, а одјављено 27.624. По приватним пансисниха било је пријављено 46 а одјављено 81, што значи да бре) странаца у Бечу непрестано опада, и ни издалека не достиже цифре из прошлих година, када је услед новчане коњуктуре, слабог курса аустриске круне, Беч готово био преплављен странцима из земаља здраве валуте.

ОДРЕЂИВАЊЕ ТРОГОДИШЊЕГ РОКА: СЛУЖБЕ У СТАЛНОМ КАДРУ |

По чл. 7. Закона о Устројству Војске и Морнарице обавеза служења у војној сили је општа и сваки држављанин краљевине има право и дужност да у њој служи. Способни. држављани служе лично, а неспособни плаћају војницу. Лица која немају грађанске части не могу служити у војној сили али подлеже плаћању војнице.

Чл. 42. прописано је да служба у сталном кадру почиње у оној календарској години, у којој регрут навршује 21. годину живота и траје 18 месеци за све родове војске и струка, а чланом 146, одређено је да рок службе у морнарици буде 2 године.

Одредбама пак, чл. 45. прописано је:

„Ко у своје време избегне службу у сталном кадру, служиће 3 године ако се ухвати до навршене 40. године. Од дана каља је требао ступити у кадар па док не ступи на службу, од његовог имања или прихода наплаћује се војница по одредбама овог закона.

Лица која се налаве ван Европа, неће се сматрати да избегавају службу у кадру, ако се врате до навршене 25 године старости и пријаве за службу у кадру.“

Како је у примени овог, 45, члана, било разног тума"чања, то је Мин. Војни и Морнарице тражио да стални прав-