Policija

— 738 —

нички одбор Министарства Финансија објасни кад се имају применити одредбе чл. 45. Закона о Устројству Војске и Морнарице, и како се сматра трогодишња служба у кадру: као казна или као обавеза за оне рекруте, који избегну ла на време одслуже свој рок у кадру.

Објашњење Сталног Правничког Одбора по овом штампано је у виду наређења Мин. Војске и Морнарице под Ђ.Бр. 20792. од 28. јуна т. год. у 31. броју Службеног Војног Листа. за ову годину. Оно гласи:

Поводом равног тумачења одредаба чл. 45. Зак. о Устројству Војске и Морнарице, Сталви Правнички Одбор Министарства Финансија, на питање овог Министарства дао је овако објашњење:

Трогодишњи рок службе у калру прописан је чл. 45. Закона о Устројству Војске и Морнарице, као санкција законске дужности прописане у чл. 7 истог Закона за све способне: држављане, да своју војну обавезу из чл. 42. истог Закона испуне у законом одређено време. Тај се рок има у духу одредбе чл. 45. да примењује на сваког оног, који би:

а) — као регрут избегао, било и само регрутовање и ступање у кадар, или само ступање у кадар, и то: за војску у чл. 42. а за Морнарицу у 146. у вези са чланом 42. Закона о Устројству Војске и Морнарице, а које се време има да рачуна од дана када је такав регрут, био редовно, или по накнадном успособљењу, или по истеку одобреног му одлагања службе у кадру, требао да ступи у сталан кадар, па до дана кога би имао по одслужењу свога рока бити отпуштен из кадра да је на време ступио, па би,

6) — по истеку тога времена, а пре навршене 40. го- · дине живота био ма на који начин пронађен 1. ј. било да је од власти ухваћен, или да је од кога доведен и власти предат, или да јој се сам својевољно, или по њеном простом позиву, пријавио ради упућења у кадар, па то довољним узроцима не оправда.

То, што се у чл. 45, вели, „ако се ухвати до 40. године“, не може се узети у буквалном односно у најужем смислу, као да се трогодишњи рок службе у кадру може да примењује само на оне избегле регруте, који би од власти били физички ухваћени, а не и на остале, јер такво тумачење нити би од-