Policija

— 6866 —

што Министар неовлашћено улази у домен Судски» Пркродно; логично и једино законски: само Судови. Нико други. Најмање: Државни Савет. — Из предњег равлагања видели смо, да највиши земаљски суд у својим одлукама тврди, не само да управне власти у овим споровима раде као помоћни органи Суда, заокриљујућа их плаштом „Помоћних Органа Правосуђа“, већ, шта више, да и Министар ради у луху закона, кад контролише рад тих судских помоћних органа. Па молићемо, како то сада изгледа: Касациони Суд, као позванији и једино надлежан, не тврди никакво прекорачење од стране г. Министра у овоме раду, а Државни Савет налази да је то прекорачење 2 2

6) Г. Р. вели, да би Државни Савет морао поништити свако решење Министара о државинским споровима, зато што је ненадлежно закорачио у домен судске надлежности,.

Лепо. Претпоставимо да је Министар прешао своју надлежност и ненадлежно закорачио у домен судске власти. Онда је чиста логика таког тврђења: да тај судски домен треба и мора престављати и за Државни Савет: пон те (апреге! Ако: је Министар ненадлежан за судску одлуку, онда је у толико пре ненадлежан и Државни Савет. И кад је Државни Савет“ поништио решење Министрово само стога, онда се с пуним правом имало очекивати од Државног Савета да он на то тачки стане и каже: јест Министар је ненадлежан, али тако: исто и ја сам ненадлежан. То би се још дало разумети.

Али, одрећи Министру надлежнсст а себи признати ову, и ако по природи спора и закону, у самој ствари ненадлежан, — то је и сувише разроко гледиште на право и закон

ЈУ. „Колика је заблуда тврдити да Државни Савет разматра државинске спорове“, — надовезује даље г. Р. Дакле по г. Р. — све је заблуда !

Па шта ради онда Државни Саветр „Ништи Министрова: решења са тог разлога, што — према чл. 18. овога закона Министар није био надлежан да се упушта у разматрање другостепене одлуке (решења Великог Жупана), јер је трећи степен административ. јерархије тим законским прописом укивут“ — објашњава г. Р.

Па то је оно исто — само мало другојаче, — што рекао: Вук — како је тврђено у акту г. Министра.