Policija

— 745 —

ХИ. Крсти Ристићу, деловођи општ. костиначке (срез прилепски):

1. По чл. 71. зак. о општинама, општински службеници не могу бити општински одборници, а по чл. 105. истог закона ово важи и за кметове. У општинске службенике спапају и општинске поштоноше према чл. 125. зак. 0 општинама и чл. 39—41 Правила о општинским поштама од 10 јануара 1924. г Према овоме, ни кметови ни одборници не могу бити постављени за општинске писмоноше,

2. У „Полицији“ за ову годину, Бр. 5—6, објашњено је (Поуке и обавештења, ХИП), да право на хонорар за вршење благајничке дужности имају само општинске деловође п писари (чл. 118. зак. о општ.) а не и општински часници о којима је реч у чл. 112, истог закона.

ХШ

Божидару Јовановићу, деловођи општине барске:

1. Како се одређују додаци на скупоћу самоуправним службеницима, објашњено је у прошлом броју „Полиције“ (Поуке и обавештења, ХП).

2. Не само законом о таксама (чл. 97 т. А и 6), већи многим другим законима (грађанским, грађан. суд. пост., 0 таксама, о лову, риболову, бирачким списковима и тТ.д.) општинским судовима стављено је у дужност, да становницима општине издају уверења о владању, имовном стању, сродству, породичним односима, занимању, личним особинама ит.дД.

Ова уверења издају се:

а) на основу службених података, који се налазе у архивама општинских или државних власти;

6) на основу личног савнања; и

в) на основу исказа сведока (где је то довољно за издавање уверења).

О фактима, који се не могу утврдити ни једним од ових начина, општински суд не може дати уверење, односно даће га на тај начин што ће у њему констатовати да му је дотични факт непознат.

По тач. 4 чл. 97 поменитог закона, уверења по тражењу

„Полиција“ 5