Policija

— 752 —

морају знати стране језике и то према реонима, овако : У комесаријату и при железничкој станици Сид-бана полицајци морају знати српско-хрватски и италијански; на источној станици пољски и руски, а на западној француски, енгленски и еспертно. Једно ново средство за копирање подписа. Хушилиблунци јесте један нов изум који се састоју у томе, што су танки, провидни листићи хартије превучени нарочитом смесом, која упија у себе све штампане ствари или мастила која садрже нешто масти. ___ Довољно је на предмет, чија се верна копија хоће да скине, положити папирни листић, пре ко њега трљати каквим углађеним али тврдим предметом; па да се добије отисак као оно при „превођавајућим сликама.“ Само што код Хушилиблувци, узета копија може и даље да се преноси на листића, те је врло погодна при фалсифоковању туђег рукописа или подписа, које данас вешти махери на првом месту упутребљују. Пропаганда за међународну полицију. У државици Кантону северо-америчких држава, набављена су и већ потпуно снабдевена 6 моторних кола,

хемијском.

са 14 лица који су ставили У задатак, да у циљу пропаганде за међународну полицију и судству учине један дугачак пут, са трајањем од три године. Уз пут ће они узимати корисне и поучне филиске снимке, које ће приказивати у другим државама и на тај начин и себи створити средства за живот. На овај ће начин обићи све државе у свима континентима.

Нови француски проналазак на пољу полициском. Један француски инжињер изумео је и предао је на експертизу полицијској власти један начин, којим се може да задржи преступник при бегству, да буде лишен могућности бежања и заштите.

То средство произлази од нарочите употребе електричне струје, коју сваки агент полиције може да држи у рукавици.

Полиц. орган стави руку на раме, преступника и ако дланом притисне апарат на његовоме рамену овај се парализира за бегство и одбрану, али му струја не причињава никаква болове.

Новине у казненом заводу. Управник Герлицког казненог завода у Пруској, допустио је од скора да се у његовоме заводу а под његовом Директорством издаје специјални недељни