Policija

— 758 —

лист за осуђенике. Лист се зове „Кула светиља“. У први мах он је издаван и читан само међу затвореницима тога завода, али се сада шаље и у све остале пруске заводе, тако да већ броји на 30.000 абонената. Месечна претплата листа је 10 фенига.

Редактера, сараднике, слагаче и читаоце листа сачињавају лица, која се налазе иза катанца. Једини је слободан грађанин Управник завода, под чијом се дирекцијом лист штампа!

У листу се могу наћи скорс све рубрике, као и у осталим другим информативним часописима. Једино у њему не може да се нађе рубрика о криминалистици, а и зашто би се имало да пише о. криминалистици У једном казненом заводу7!

Полиција, криминалитет и ватвори на острву Исланду. Острво Исланд удаљено је пет дана вожње лађом од европског континента, Броји на 100.000 становника. На овоме острву од 1918. године није се догодило ни једно убиство. У целој години, просечно ако се догоди на 20 крађа мање вредности. У њиховој главној вароши Кегу Ккјамк-у од две године није доведена и притворена ни једна женска у женске затворе.

Управник полиције има за службу само 16, полицијских

органа. Сви се они врло фамилијарно понашају према грађанима са којима су већином у рођачким или пријатељским везама. У местима по унутрашњости острва, сеоске старешине су сами полицајци, и као такви могу друге да лишавају слободе када на главу метну плаву качкету са златним ширитима.

Затвор има 9 ћелија, од којих су две нарочито спремљене за притвореника — пијанице. Апсанџија тамо врши поред ове своје дужности и дужности; судског послужитеља, позивара и судског званичника.

Статистика смртних случајеви у Енглеској и Америци. Прошлога месеца држао је полицијски виши чиновник Р. ОгапуШе Едсе предавање пред члановима статистичког удружења у Лондону о несрећним случајевима проугрокованим саобраћајним средствима на улици специјално аутомобилима и мотоциклетима. Том приликом послужио се и статистичким материјалом из ранијих година па и из прошле године, чије су нифре нарочито застрашавајуће.

Док се, по његовом тврђењу, у периоду од 1904—1924. године смртност од болести рака, која је тако честа у Енглеској,