Policija

— 754 —

повећала за 50"/, дотле се број несрећних случајева проузрокованих механичким средствима повећао за исто време за 1009,

На 100.000 становника рачуна јући у Енглеској пада 54"/, проузрокованих несрећних смртних случајева од моторних кола, а у Америци тај се проценат пење на 12.5• , годишње.

Свој говор завршио је тиме, да још нису постигнута задовољавајући резултати у 'том погледу, али да би могли бити задовољни погледајући како је то у Америци.

Правници у Русији. За време од 5 месеци крајем прошле године у Русији су судски чиновници и други правници п0-

јединих губернија имали 75 губернијских заједничких са станака. На њима су они гр

жали разна стручна предавања, која су имала за циљ стручна усавршавање судскога особља, и што чешћи и већа контакт са народом.

Подморски телеграф. Кад је „Атлантик Кебл Компани“ под председништвом Сајрус В. Филда године 1858. завршио полагање првог кабла преко Атланског Океана, било је могуће отпослати из Америке у Вел Британију или обратно телеграм

од 30 речи кроз 28 минута и то уз цену од 1 долар 50 центи.. Сада је међутим Вестерн Јунион Телеграф Компани започела полагање једног новог кабла #8међу Њујорка и Лондона, којим ће се моћи шиљати 2500" речи за једну минуту. Услед овог цене ће за кабловање, по својој прилици, бити знатно снижене, а стручњаци мисле; да ће у недалекој будућности. каблограми заменути писма и мало ко ће хтети слати писма: кад му буде омогућено послати опширан каблограм уз сразмерно ниску цену. Да ће то. бити у најскоријој будућности доказује и то, што и сада, дакле док још нови кабл није ни постављен, Америчко кабелско. предузеће Вестерн Јунион наплаћује само по 25 центи за. једну реч, а та реч, послата из Америке у Лондон примљена је у Лондону већ после пар минута. За мање, брже депеше плаћа се само по 20 центи од речи.

Јавности је још непознато, да се већ могу послати у Лондон тако звана „Кабелска писма“.

за која се плаћа само по 6

центи од речи, док најмањи трошак за такво писмо треба да је 1 дол. 20 ц. Такава брвојавна писма могу се слати у Хавану (4 цента од речи), Аустралију (18 ц.) у Пекинг