Policija

— 755 —

Сингапур и друга далека места (23 ц. од речи).

Стручњаци мисле, да пошто је пронађен кабл који може преносити вести осам пута брже него ли и који други постојећи кабл између Њујорка и Лонлова, то ће се цена моћи то лико снизити, да ће не само фирме, већ и приватна лица радије шиљати депеше него ли писма преко океана.

Нови кабл израђен је од

смесе зване „Перма лој“. То је

нова смеса састављена од 8096. никла и 209/ гвожђа. Исту су пронашли инжињери Вестерн Јунион Компаније. Успешни покушаји са овим најновијим каблом већ су извршени и такав: кабл положен је већ између Њујорка и Азорских Острва. Капацитет је, као што раније рекосмо 2500 речи за једну минуту. Дужина кабла биће 3800 миља, а у пречнику има једну унчу (2, см.).

ВЕСТИ.

— и

Међународни Конгрес за промет странаца био је ове године у Прагу почетком јула месеца На томе конгресу били су представници и из наше земље. На њему је било говора о организацији страначког промета, 0 ослобођењу од царина за потребни пропаганзистички материјал, о уређењу статистике у свима стварима промета стра= наца и о пропагандистичкој литератури и заједничкој сарадњи свих институција, које имају да припомогну промету странаца.

Приликом скорог убиства државног тужиоца у Чикагу, 0 коме је било речи у нашем листу, нападачи су из свога

аутомобила пуцали на његов из једног новог типа машине, која је избацила на 20.000 метака за неколико минута и која премаша еве врсте до сада пронађеног оружја.

_ Овај проналазак био је пре тога понуђен полицији ради откупа, али она није успела да га побије, већ је на необјашњив: начин ово страховито оружје доспело у руке разбојника.

Од јула месеца ове године уведене су у дрезданској полицији и женски полицајци. Од. великог броја пријављених кандидаткиња изабране су шест њих и одмах приступљено њи–

ховом поучавању за службу.