Policija

— 756 —

Међународни правнички контрес био је ове године у Бечу од 5—11. августа. Поред делетата из разних других земаља, на њему је узело учешћа на 150 познатих енглеских и американских правника.

Лига за сузбијања трговине «са женскињем у Бечу, која је после рата услед тешких социјалних прилика била свој посао скоро сасвим ограничила и сузила, почела је поново да дејствује и да развија своју делатност, отварајући за то потребне азиле и упућујући своје мисије по већим железничким станицама.

У Италији је у интересу штедње извршена редукција среских надлештава. Од 167 постојећих укинуто је ту скоро 95 таких надлештава.

Нови управник Њу-Јоршке полиције повећао је кор егзекутивних полицајаца од !1000 на 15000 органа.

Пре краткога времена при ређена је у Њу-Јорку међународна полицијска хрвачка утакмица. Највише их је било из држава Север. Америкен Канаде.

На последњој полицијској конференцији, одржаној у Швајцарској, један је шеф кантоналне полиције овако окарактерисао добру полицију: свака таква полиција мора испуњавати три услова: Мора да је брзо на лицу места, да све зна и да разуме поголни час кадамора да ишчезне.

У Јапану је железничка полиција „реорганизирана и поја-. чана. Она је државна и специјална полицијска установа. Реорганизација је ова у вези са сувбијањем комунистичке пропаганде. У Москви је установљен криминолошки институт, који се бави научним испитивањем злочина као друштвене појаве, Са њим су још организована преда вања о социјалној хигијени и за-

| штити од злочинстава.

Немачка група међународног криминалистичког удружења држаће ове године свој годишњи збор у септембру месецу у Бону. На њему ће и ове године профосери универзитета реферисати о новоме пројекту кривич. закона.

аавативарн лист натерана