Policija

— 768 —

Државног Савета, кад су налазили да им одлуком Министарског Савета од 21. јануара 1925. год. ДР,Бр. 143594/24 није призната награда за прековремени рад у истој величини као и чиновницима Главног Државног Рачуноводства, и да ли је, према томе, Министар Финансија био дужан по закону да усвоји њихове захтеве, или је могао, и имао право, да их од овог тражења одбије с обзиром на прописе финансијског вакона и закона о државном рачуноводству.

Бев оцене ових питања и законске аргументације о томе Државни Савет није могао. предузети законски поступак по поднетој му тужби и огласити себе за надлежног за доношење пресуде.

По последњој тачци чл. 15. Закона о Државном Савету и Управним Судовима, остављено је Управним Судовима да цене: постоји ли у даном случају непосредни лични интерес; а по чл. 20, истог закона, Државни Савет и Управни Судови решавају о својој надлежности. Али, и ако је оцена ових питања остављена Управним Судовима и Државном Савету, ипак се из ових законских одредаба не може извести вакључак: да је ово њихово дискреционарно право, и да је субјективно мишљење судије тих судова довољно за оцену ових питања. Такав закључак би био противан општим начелима у правној науци, који су нашли изражаја и у чл. 45. Устава, према коме се све државне власти врше по одредбама Устава и Закона.

Према томе и право остављено Управним Судовима и Државном Савету као врховном Управном Суду, да одлучују: да ли у конкретним случајевима постоји повреда права или непосредног личног интереса актом Управне Власти, има се "третирати само са гледишта закона. Противно гледиште престављало би самовољу, која се у једној уставној и правно уреЂеној држави не да замислити.

По чл. 19 тач. 3. Закона о Државном Савету и Управним Судовима тужба на Управни Суд односно Државни Савет није допуштена у стварима у којима су и у колико управне власти позитивним правом овлашћене да доносе решење на основи слободне оцене; а по чл. 24. тач. 4. истог закона суд ће одбацити одлуком без позива странака тужбе за које је "очевидно да нису основане ни на каквом непосредном личном „нтересу заснованом на закону.