Policija

5.709. ==

Државни Савет прешао је преко ових законских одредаба, та је, третирајући решење Министарског Савета, на сасвим тогрешној основи, као подлогу у место закона донео своју пресуду којом уважава тужбу својих службеника и признаје им право које су тужбом тражили, позивајући се неумесно на чл. 26. Закона о Државном Савету и Управним Судовима.

Примени овога члана може бити места само у оним слу"чајевима, у којима је тужба поднесена Државном Савету уме„сна и Државни Савет за расправу по истој надлежан, а не и ва случајеве које предвиђа чл. 119. и 24. Закона о Државном Савету и Управним Судовима.

По чл. 42. Закона о Државном Савету и Управним Су“ _довима „Правоваљане“ пресуде Управних Судова и Државног „Савета обавезне су за Управне власти, а по 5. 178. Грађанског Судског Поступка, који према чл. 63 Уредбе о по· словном реду у Државном Савету има примене и код Државног Савета, за правоваљану пресуду и потпун воказв за онога који је подноси, може се узети само она пресуда која је иводана у ваконом кругу дотичне власти од које је донета. У противном случају, према наведеним законским прописима, „она не може имати довољно силе нити бити обавезна за управне власти.

Па како је са напред наведених разлога Државни Савет донео своју пресуду од 17. Х-1925. год. Бр. 37901. прекорачу“ јући делокруг своје надлежности то она, према напред наведеним законским прописима, није могла послужити Мивистру Финансија као основа ва издејствовање решења Министарског Савета у циљу њеног реализовања.

Ова пресуда није могла послужити ни као доказ о некаквој обавеза државе из ранијих година, те да би на основу. ње могго бити наређен издатак из партије 55 буџета за: 1926/27. годину јер таква обавеза стварно не постоји.

Главна Контрола налази да би материјални државни инте_рес био оштећен, ако би се, мимо свију напред наведених разлога извршило решење Министарског Савета ДЕОБЕ 139406/25 с тога на основу чл. 1. и 29. Закона о Главној Кон"троли и чл. 72. Закона о Државном Рачуноводству не може „одобрити да се исплате по овом решењу врше.