Policija

6

тамања припада сину, те се има то имање полписати и предати кћери да га ужива без права отуђивања -- па кад њено право плодоуживања престане, онда син на том имању стиче потпуно пргво својине и може њиме по вољи располагати, Ако отац није сдредио докле кћи има уживгти имање, онла -она има право да га ужива до своје смрти. Она није дужна „да дође брату и да живи у заједници с њим. Св. Бр. 1092.

М. ; Милану Мишићу, бив. општ. деловођи — Давидовац;

Погрешно су поступили и духовни суд и срески на"месник кад су нашли, да се по дотичном брачном спору не може ништа даље радити, док се тужени не врати из ино«странства Јер, по оваквом схватању могао би тужени целог века остати у иностранству, и онда, због тога, његова напуаштена жена никад не би могла доћи до развода брака! И ако законодавац није овакав случај изризно предвидео, ипак је дужност суда да пронађе намеру законодавчеву и да случај "расправи, а не да, због оскудице изричног законског прописа, доводи напуштену жену у такав положај, да код живог мужа целог века остане без мужа. С обвиром на 95. у вези са 8 05. грађан. закона суд треба да настави рад у брачној парници, и усмислу 5 95. гррађан. зак. да изрече развод брака

У. Војиславу Томићу, полиц, чиновнику — Рогатица:

За издавање путних исправа по Правилнику Мин. Ун „Дела од 1 априла 1924 год. 23 Бр. 2740 надлежни су велики жупани, Управа Града Београда, полициске дирекције, а У појединим покрајинама, као нпр. у Словеначкој, и срески поглавари, који су имали то право и пре доношења овог ЧТравилника.

По чл. 5 истог Правилника, визе могу давати сви срески поглавари: а) нашим држављанима који стално живе на територији њихових срезова; 6) страним држављанима којима 'су наша представништва на страни већ дала визу па је рок истој истекао, и в) страним поданицима који стално живе у нашој земљи и имају исправне пасоше од својих конзулата.