Policija

| 059

= „општинама вароши и варошица немају права на државпу помоћ у 250 дин. месечно. Према овоме и деловођа те општине нема · права на ову помоћ ако је стеора сеоска општина враћевзашничка после прогласа Враћевшнице га варошицу претворена у општину варошаце Враћевшнице, односно ако варошица Враћевшница и села Гор, Црнућа, Д. Црнућа, Липовац и Прњавор сачињавају данас само једну општину — а не две. 'Из упућеног питања ово се не види јасно.

Х. Суду опшашне мајданске:

По чл. 114. закона о општинама, за општинског деловођу "тражи се поред осталих услова, да је положио и прописни испит, Од овог испита ослобођена су она лица, која су служила као деловође или писари општински најмање три го„дине до дана када је садашњи закон о огиптинама ступио у живот (29. децембра 1909 године) — чл. 114, тач. 4. закона о "општинама.

Ако лице о коме је реч у упућеном питању, није положило испит за општинског деловођу, онда се не може, према „изложеном, сматрати за квалификованог деловођу, и у том својству примати државну помоћ у 250 динара месечно, али је може примати у својству заменика или заступника оп-"штинског деловође у смислу одељка 3. чл. 282. финансиског закона за 1926—27 год.

Хг Суду општине пешканске:

Казне предвиђене у чл. 51. уредбе о убрзању рада при"роде су административно-дисциплинске, и као такве застаревају по 5 396. каз, закона, тј. за три месеца, пошто ни ова уредба ни закон о старатељству не садрже специјалне прописе о застарелости ових казни.

(Ово мишљење има ослонца у одлуци опште седнице Касац. Суда од 20–1—1891 године, Бр. 2294, која гласи:

„Кад за вастарелост кривица по извесном специјалном закону о овоме нема одредаба, онда има места примени опаптег казненог законика“.

Св. Бр. 2018,