Policija

—- 930 _

ХН.

Вилиману Кузмановићу, делевођи општине бистричке «срез студенички):

1. По чл, 15. под г. уредбе о убрзању рада, општински судови надлежни су да састављају избране судове и у споровима потрици у вредности до 500 динара, али нх не могу пресуђивати кад прелазе вредност од 200 динара, јер чл. 25. закона о чувању пољског имања није измењен овом уредбом.

2. Право на накнаду штете вастарева по грађанском законику. У чп. 19, закона о чувању пољског имања реч је о року у коме се мора поднети тужба кад се накнада штете тражи кз ухваћене стоке. Не подношење тужбе у овом року има за последицу враћање ухваћене стоке сопственику, али је без утицаја на право оштећеног да нанету му штету доцније тражи.

ХШ.

Суду општине селеначке:

Члан 99. инвалидског вакона објашњен је чланом 99. Правилника Мин. Соц. Политике за извршење овог закона (од 27—1—1926 год. ИБр. 2952), који гласи:

__„Пореза се одређује према моменту онеспособљења, смрти или нестанка лица, од кога се право на инвалиднину_ ДОВОДИ.

Ако је онеспособљени, погинули, умрли или нестали У томе времену живео у заједници са оцем и био неодељен, онде ће се за порески цензус узимати пореза, коју је отацу томе моменту плаћао.

Ако је пак био у задрузи, према прописима грађанског законика са братом или даљим сродницима, онда за порески цензус узима се она пореза, која на његов задружни део имања пада“.

Св. Бр. 1317.

ХМ. Аграрној Заједници — Слога: По чл, 13. и 17. закона о насељавању нових јужних