Policija

— 840 —

крајева, од 20—У—1922 год. насељеници су ослобођени плаћања таксе за њихове жалбе, молбе, уверења и све прилоге у пословима који се на насељавање односе, а тако исто и по тачци 7. чл. 6. закона о таксама од 1923 год. ослобођене су од такса молбе инвалида и добровољаца којима траже земљу и решења по овоме. Све друго подлежи такси, тј. сви други послови које зачнтересовани могу предузети после насељавања. Изузимају се послови самих аграрних заједница, које су чл. 95 зак. о буџет. дванаестинама ва април јули 1925 7. · ослобођене од плаћања таксе у онолико у колико су ослобођене земљорадничке и занатске задруге.

Накнадно тражење разних уверења и томе слично Од. стране интересаната аграрне реформе подлежи плаћању таксе као и тражења осталих лица.

ХУ.

Николи М. Азањцу, општинском благајнику — Сјеница:

1. Кад се код полицијских власти тврде уговори о куповини и продаји увек се мора наплатити и такса из ТВр 12. такс, тарифе, поред таксе ва потврду. Чак и кад нису у питању формални уговори, већ обична писмена („пригнанице“ „квите“ итд), у којима је ма на који начин наглашена продаја, мора се, кад предмет дође пред власт, наплатити и такса из овог тарифног броја, па и казна, ако редовна у законском року није наплаћена.

2. У праву су првостепени судови и органи финансијске контроле, јер први став чл. 52. зак. о таксама прописује, „власници, пуномоћници и уопште представници занатских трговачких, индустријских и других радњи, који отпочну радње пре него што их пријаве или протоколишу код надлежне власти, казниће се поред плаћања редовне таксе и наплатом троструке таксе за пријаву или протоколисање.“

Детаљно објашњење о овој ствари налази се у чл. 26. таксеног и пристојбинског правилника (од 6-Х1-1923 г.).

3. Према објашњењу — распису — Мин. Ун. Дела од 4-71-1913 г, ПБр. 5724, последњи одељак чл. 2. зак. о радњама односи се само на занатске радње, које се такође морају, пре него што отпочну рад, пријавити и платити таксу из ТБр.