Policija

1659

ШКОЛЕ НАШЕ ЖАНДАРМЕРИЈЕ.

Да би се постигао што бољи успех у усавршавању жандарма у њиховом позиву и жандармерији обезбедио потребан подмладак, законом о жандармерији, у делу за наставу, предвиђено је и регулисано, под чијим ће се надзором настава у жандармерији и на који начин изводити, те да би својим методама у извођењу одговаргла и била на савременој висини,

Наставом у жандармерији руководи командант жандармерије преко својих потчињених. Он се при извођењу наставе у жандармерији, у главном придржава наређења и упустава Министра Унутрашњих Дела а за наставу у чисто војној обуци Миннстра Војске и Морнарице, старајући се, да се ова изводи тако, да по својим методама у извођењу увек буде на савременој висини и да одговара потреби једног жандарма, жандармериског подофицира или жандармериског официра. Свима осталим пак старешинама по жандармериским школама и у жандармерији у опште, дужност је, да у свакој прилици васпитно дејствују и настоје да сваки жандарм у војничком и стручном погледу увек буде на висини свога позива.

Пројекте за отварања школа и курсева у жандармерија, као и наставне програме израђује командант жандармерије, а одобравају их Министар Унутрашњих Дела и Министар В »јске и Морнарице, који повремено преко својих изасланика контролишу успех наставе у жандармерији.

Ради што бољег извођења саме наставе у жандармерији у циљу поступне наобразбе и оспособљавања млађих жандарма и жандармериских официра у своме позиву, у жандармерији су образоване следеће жандармериске школе:

а) жандармериске припремне школе;

6) школе за вође патрола;

в) жандармериска подофицирска школа; и

г) информативни курсеви за жандармериске официре,

Жандармериске припремне школе и школе за вође патрола образоване су код сваког жандармериског пука и само-. сталног батаљона по једна,

_ Жандармериска подофицирска школа, са седиштем у

Сремској Каменици, основана је Правилом о устројству жандармериске подофицирске школе,