Policija

— 1133 —

Информативни курсеви за жандармериске официре, раније жок су у жандармерији постојале бригаде, одржавали су се код жандармер. бригада и тада је свака од жандармериских бригада, где је било официра за обуку, имала по један информативни курс. Данас пак, када је за овим престала потреба отворен је само један информативни жандармериски курс, који зе налази у Сремској Каменици при жандармериској подофицирској школи.

Задатак је и циљ жандармериске припремне школе, да једног младог жандарма који је тек ступио у жандармерију на припрему, успособи за самостално вршење у жандармериској служби поверене му дужности, васпитавајући га при томе како у стручном и војничком погледу тако и у добрим војничким особинама, понашању и добром опхођењу у опште, које су особине сваком жандарму тако потребне.

Ову школу похађају жандарми у току припремне године, Ни једном припремном жандарму, који ову школу није завршио, не дозвољава се потпуно самостално вршење службе, нити се може употребљавати за извршење каквих специјалних задатака.

Задатак је и циљ школа за вође патрола, да жандарме успособе за вођење жандармериских патрола и жандармериским станицама обезбеди потребан број вођа патрола. За ову школу се нарочито одабирају жандарми, који су припремну школу свршили са врло добрим успехом, који су здрави, окретни и по својим особинама потпуно способни за успособљавање у своме стручном знању. Жандарма, који сврши школу за вође патрола и по својој стручној спреми и осталим добрим | особинама буде дорастао је за овај положај, командант жандармериског пука и самосталног жандармериског батаљона наиме_нује за вођу патроле, Овакви жандарми за разлику од осталих жандарма носе знак „вође патрола“.

Курсеви жандармериских припремних школа и школа за вође патрола трају три месеци, а за ово време трајања курса ваводи се настава из следећих предмета:

Из предмета прве категорије:

Закон о жандармерији и жандармериском пензионом фонду и уредба о формацији жаидармерије; Правила за вршење жандармериске службе 1, К, и НЕ, део; Истражна служба,