Policija

— 493 —

Исцрпно објашњење у погледу извршности иступних пресуда налази се у „Полицији“: за прошлу год., стр. 643 и за ову год., стр. 380 и 383.

По чл. 15. зак. о таксама власт не сме примити лично. жалбу без икакве или без довољне таксе.

Ху П. Ј. М. општинском деловођи — Ср.:

Расписом Мин. Ун. Дела од 23. јануара 1902 год. ПН. 280 наређено је:

„Према 43. закону о црквеним властима, црквена ошшшина, коју сачињавају све парохије које припадају једној цркви (чл. 41. истог закона), дужна је да се стара, да црква буде снабдевена свима својим потребама.

У смислу овог законског прописа, Архијерески Сабор одлуком својом од 13. октобра 1895. и СБр. 828 објаснио је, да су црквене општине дужне да набављају и бланкете за изводе црквених прошокола.

Но као што ми јавља Г. Мин. Просвете и Цркв. Послова писмом од 3. ов. месеца Ц. Бр. 1838 дешава се, да понеке општинске власти, које у исто време служе џш као представници црквене опшшине, отказују послушност овој законској наредби, и не набављају прописне бланкете за изводе рођених, венчаних и умрлих, већ то чине саме цркве на рачун своје касе.

Да би се избегли евентуални сукоби између духовних и општинских власти, на основу тач. 4. чл. 38. и чл, 43. у вези са т. 41. поменутог закона, препоручујем начелству — управи — да нареди свима подручним општинским властима, да уредно подмирују своје цркве, како прописаним црквеним протоколима и бланкетима за изводе из тих протокола, тако и у погледу свију других њених потреба, дрема горњим законским прописима.“

Из закона о црквеним властима и овог расписа

излази:

а) да снабдевање цркава потребним књигама и бланжетима за увођење рођених, венчаних и умрлих Хада на апереш црквених општина.

6) да су политичке општине дужне ове књиге набављати само у случајевима у којима су у исто доба и представнице црквене општине, алш ш у овом случају из њене шмовине, тј. из имовине црквене општине.