Policija

— 751 —

у погледу на кривњу или некривњу становите особе. У том се: баш састоји тешка задаћа жандарма, па стога мора увек на уму држати, да се у највише случајева по судцу саслушавају само они сведоци, које је жандарм означио; зависи дакле редовито цели доказни поступак од жандарма, па је баш у том и ради тога његова задаћа тако важна и са одговорношћу скопчана.

Да се ва сваки поједини случај установити узмогне, тко се има сматрати сведоком, постоје два начина. Први је, да се испитивањем оштећеника и његове својте установи, тко би све нешто о случају знати могао; ови се испитују, а из њихових се исказа сазнаје, да и други нешто о том знаду и тако се иде тим путем све дотле, док нико више не буде никога означио, да би о ствари штогод ново знати могао.

То је додуше најједноставнији, најлакши, а по том и најобичнији начин, којим се сведоци сабиру, али зато није баш најбољи, јер се губи сила времена и јер људи обично свашта и којешта приповедају, да се учине важнима, па је редовито врло тешко доћи до истине; све се некако одмата као велико клупче конца.

Свакако ће бити бољи и услешнији други начин, јер ако се пре свега на уму држало буде, да је све на свету у неком међусобном одношају и да се све једно из другог по неком правилу развија и постаје, па као што из једног становитог зрнца може да никне опет само једна становиша биљка, па како та биљка може да има само становиту стабљику, становито лишће и становитим плодом да уроди: исто је тако и са сваким људским делом, које може вазда да настане само на становити начин и у становитом одношају са другим чинима. и разним особама. Ако се дакле становито кажњиво дело схвати као нека целост, која је сувисла са другим чинима и појавама, па ако се тај чин, а да се пре тога не лута и и не трчкара које куда, настоји приказати и установити, како је и где настао, да лии у каквим одношајима стоји са другим делима и с којим и каквим особама: то ће се све само по себи испоставити, ко би све и што о том становитом чину знати могао и ко би уопште могао дати какво разјашњење и упуту. | При томе дакако да неће увек избитн одмах и сама