Policija

=— 752 —

зимена сведока, али ако знамо и установимо, где и како ћемо «сведоке изнаћи, то је онда лако, да се установе и њихова имена.

Ако се је установило, ко се све може знати сведоком, то је онда задаћа жандарма, да у кратко наведе, шта сведок о ствари зна, чиме ће судац истражитељ одмах бити на чисту, да ли и који сведоци могу нешто исказати, што би било за становити случај отежано и олакшано. Најважније је код свега тога, да се од сведока дозна права и чиста истина, јер 0 том зависи вредност целог извидног поступка. Мора се вазда пред очима држати, да изјаве разних сведока нису само онда неистините, када сведом хотимично лажно исказује, него да ми дознајемо врло често скроз неистините изјаве и од таквих сведока, који би хтели истину да кажу, али то буди из којих разлога, а без њихове кривње, нису у стању. О том свему треба да жандарм при испитивању води рачуна и своја опажања уз изјаве сведока, били онн веродостојни или неверодостојни, саопшти судцу истражитељу, који је зван да о сваком сведоку коначно одлучи. | |

Свакога сведока без обзира, да ли је он сведок оптужбе или одбране, треба жандарм да мирно и стрпљиво испитује, а без шкаква притиска или наговарања; жандарм треба да при том буде потпуно непристрасан и праведан.

Сведоку треба допустити, да говори својим начином приповедања и говора и не треба га, без особитог разлога, прекидати, Жандарм нека важније исказе и тврдње сведокове прибележи, те да доцније према тим белешкама потање испитује, при чему ће се евентуалне нејасноће и про"тивусловља објаснити и утврдити моћи.

Успоступа ли жандарм овако при испитивању сведока, сто ће увек прикупити све оне податке, које ће суцу истражитељу омогућити, да истрагу ваљано и успешно провести „узмогне и да кривац заслуженој казни приведен буде.

„Загреб. Милан Мизлер жандарм. пуковник у п.