Policija

— 754 —

се односи на 58 20. и став 1. и 9. 9 26. нема основа у закону са разлога напред изложених. Даље, Одељење је нашло, да је неумесно гледиште Великог Жупана, да је 6 23. пословника, по коме чланови Обласне Скупштине имају право да стављају примедбе на прочитани записник, противан чл. 59. закона о обласној и среској самоуправи, по коме је Веслики Жупан овлашћен, да присуствује седницама Обласне Скупштине, јер у 8 23. пословника није изриком речено, да право приговора на садржину записника нема Велики Жупан.

Државни Савет у својој Општој Седници одржатој 28. маја 1927. године под бр. 263. донео је одлуку: да се предлог одељења о 8 20. и о ставу 1. и 2, 5 26. пословника прими са напред изложених разлога. Предлог одељења о 5 23. пословника није усвојен, већ је усвојено гледиште Великог Жупана, по коме је 5 23. пословника противан чл. 59. закона о обласној и среској самоуправи са разлога изнетих у акту Великог Жупана напред изложених,

Због свега изложеног одлучено је, да пословник Обласне Скупштине Сплитске Области, изгласан 28, фебруара 1927. године, нема основа у закону.

Велики Жупан Обласне Скупштине у Загребу задржао је од проглашења уредбе Обласне Скупштине у Загребу о обласним лекарима, о лекарском прегледу војника по повратку из војске, о обавезном лечењу туберкулозе, венеричних 6оглести, трахоме и маларије, о обавезном прегледу здравља пре женидбе и о насилном побачају, пошто исте нису основане на закону.

Тако уредба о обласним лекарима није заснована на закону са разлога што се по 84. поменуте уредбе заснивају нови терети на општине а исти се могу само законом засновати. Исто тако и уређење и организација здравствене службе, која се заснива уредбом, може се мењати само законом или уредбом са законском снагом, како је то предвиђено чл, 180. фин. зак. за 1927/28. годину.

Уредба о облигатном лекарском прегледу војника по повратку из војске, вели се у акту Вел. Жупана, није основана у опште ни на једном законском пролису, а противна је и чл. 180. пом. фин. закона са разлога напред изложених.