Policija

— 755 —

Став П 9 4. пом. уредбе противан је чл. 5. Устава, јер се по 9 4. пом. уредбе уводи обавезан лекарски преглед; а чл-ом 5. Устава загарантована је слобода сваког грађанина, која може бити ограничена само у случајевима законом предвиђеним.

Даље, уредба о обавезном лечењу туберкулозе, венеринних болести, трахоме и маларије противна је чл. 180. пом. фин. закона за 1927/28. год. Ова уредба противна је и закону о народном здрављу од 25. марта 1906. године, по коме се неће уводити облигатно пријављивање туберкулозе, венеричних болести, маларије и других заразних болести, све док се не донесе посебан закон о сузбијању ових болести. Поред овог 5-ом 2. ове уредбе уводе се нови намети на грађане, који се могу увести само законом.

Уредба о обавезном прегледу здравља пре женидбе није основана ни на једном постојећем закону, већ на против противна је и чл. 180. фин. закона за 1927/28. годину, по коме се само законом може заснивати организација здравствене службе.

А и уредба о спречавању побачаја противна је позитивним законима. Тако 9 4. ове уредбе о саставу записника о узроку побачаја и достави истог Обласном Одељењу за народно здравље противна је законској уредби о лекарским коморама од 27. марта 1923. године, која предвиђа обавезу лекара за чување лекарских тајни.

У Општој Седници Државног Савета одржаној 29. маја 1927. године под бр. 19263 донета је одлука: да се прими предлог одељења, да уредба о обласним лекарима нема основа у закону са разлога:

1. Што се 6-ом 3. тач. %, пом. уредбе вређа чл. 16. Устава, јер брига о здрављу школске деце спада у надлежност државних власти,

2. Што је 8 3. тач. 4. пом, уредбе непотпун, јер се надзор обласних лекара може дозволити само над пословима обласних асанација.

8. Што је 5 3. тач. 6. пом. уредбе противан закону о чувању народног здравља по коме надзор над лекарима, тржиштима, кланицама врше органи државне и општинске власти.

4. Што је 8 4. став 1. и 2. пом. уредбе противан закону