Policija

— 757 —

Лист има 266 претплатника у 28 разних држава. У нашој држави има 12 претплатника. За његово издржавање дају поједине државе субвенције, а међу њима и наша, која је, како сме у своје доба назначили, дала 12.000 динара.

Саопштена је по том целокупна акција Председништва и појединачне колаборације полиција разних држава која се односила на више или мање успешно извршавање утврђенога програма рада на прошлогодишњем полицијском конгресу у Берлину. Тај је програм, као што се читаоци сећају, из ранијих излагања у листу, састајао из 10—15 тачака, као што су: установе међународног криминалног централног бироа; установа, бироа за сузбијање лажнога новца, сузбијања фалсификата јавних исправа, у првоме реду путних исправа, а међу њима и званичних штамбиља. Установе централних бирог исте врсте у појединим државама, унифицирања система класификација отисака прстију, употребе телеграфије без жица, и телеграфисања слика, упроштавања проблема екстрадиције криваца, о женској полицији и тако даље.

По многим од ових тачака, могло се констатовати да се врло мало или ни мало прогресирало; као што је случај са обавештајном централном службом о међународном злочинцима, на који се у врло мало случајева обраћали, (273 пута) као и на прикупљање података о лажним исправама и печатима. За ово последње изузетак чине полицијска дирекција у Данцигу и Минист. Унутр. Дела у Риму који су предложили својим Владама да се на пасошима у циљу тачније и сигурније идентификације установи облигатно утискивање отисака прстију, а аустријска полиција, што је у току овога прошлога пролећа установила десето — дневни курс о упознавању са свима врстама фалсификата, технике и судског истраживања у Бечу. На томе курсу били су 21 аустријанац и осам странаца: из Немачке, Мађарске, Данцига и Бугарске. Бугарска је послала два своја чиновника.

Најинтересантнији је део извештаја о централи за сузбијање лажнога новца и чекова, која је, установљена у Бечу на једнодушној одлуци ранијега конгреса. Из тога се извештаја види да је у току прошле године од стране Француске Владе потекао предлог Лиги Народа, да се у циљу сузбијања злочинаца фалсификата лажнога новца установи међународни

Полиција . 4