Policija

— 756 —

о обласној и среској самоуправи, по коме обласне скупштине нису овлашћене да уводе нове терете на општине. Исто тако примљен је предлог Одељења, да немају основа у закону уредба о прегледу војника по повратку из војске; уредба о обавезном лечењу туберкулозе, венеричних болести, трахоме и маларије; уредба о обавезном прегледу здравља пре женидбе и уредба о спречавању побачаја са разлога на: пред изнетих. Гојко Доганџић, главни секретар Држав. Савета.

љи"

СА МЕЂУНАРОДНЕ ПОЛИЦИЈСКЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ У АМСТЕРДАМУ.

По утврђеном програму одржана је конференција у Амстердаму у првој половини јула месеца, са представницима 11. држава. Од стране нашега Министарства присуствовао је г. Жив. Лазић начелник Минист. Унутр. Дела. Немачких делегата је било 7. Исто толико и Холандских. Аустријских пак, било је 5. представника. Сем нашега делегата, сви су били стари чланови комисије.

На конференцији су прво прочитали реферати секретаријата. Према тим извештајима види се, да стална криминалнополицијска комисија броји сада 47 чланова. Комисија је настојавала да се полицијска-телеграфска шифра израђена на немачком језику, што више распространи по другим државама. У 11 држава, до сада је добила 197 пристанака појединих надлештава, да ће је увести у живот. Из Грчке и Бугарске такође. Бугарска полиција је чак превела на бугарски. Наш Делегат је на конференцији такође дао обећање да ће се превести на наш језик. За сада она ни на који други језик није преведена па ни на француски. Што се тиче „међународног потерничког листа“, који излази у Бечу, види се из извештаја да је до сада издао 59 бројева у којима је публиковано 1157 потерница и опозива и 988 фотографија, личности и покрађених предмета.