Policija

— 761 —

«лутно исте величине. Да би добили овај ефекат, злочинац је „стављен на специално гвоздену столицу, која се обрће око своје осовике. Раздаљина између апарата и столице је непроменљива и објектив је на висини центра очију злочинца. Два снимка су узета на истој плочи. Да би постигли ово, промени се место касете т.ј. први пут се експонира пола плоче а други пут друга половина. Величина клишеа је 9 Х 13 см.

Ако немамо овај специјалан апарат, можемо узимати снимке ове врсте са апаратом обичним, описаним горе. Ако је могуће треба фотографисати увек на истом месту и на јелнакој светлости.

"На место Бертијонове столице, може се употребити, обична "столица са потпуно вертикалним наслоном, квадратним седиштем и ногама апсолутно паралелним, тако да на својој бази чине један квадрат. Према столици се стави апарат чији ће објективи бити у висини очију злочинца. Да би нашли не: променљиву раздаљину између столице и апарата, потребно је правити следећи експерименат. Стави се злочинац на столицу и на грудима истог прикачи се један прав картон на коме су оцртани десет сантиметара. Картон треба да буде паралелан са објективом апарата. Затим се оцрта у центру млечног стакла један правоугаоник величине 6Х 9 см. да би «се лакше могао добити јасан лик на млечном стаклу. Пошто је се ово постигло, апарат се примиче или одмиче, све док -се не нађе, помоћу сантиметра, да дужина картона (10 см.) на млечном стаклу износи два сантиметра (Зодегтапп).

Како ми немамо спнциалну касету Бертијонову, на којој «се фотографише злочинац са лица и са профила, то треба са човим малим апаратом фотографисати ове две позитуре на две плоче величине 6Х9 см. За то се употребљавају просте касете за обичне апарате, који дозвољавају употребу плоча 6 Х 9 см, на једном апарату формата 13Х 18 см. помоћу посредних — уметнутих рамова. | а

При фотографисању треба ставити злочинца на столицу тако, да гледа директно у објектив апарата за позу са лица, а у висини објектива за позу са профила. Прво је фотогра«фисан са лица. Затим се оцртају на поду места где долазе четири ноге, да би столица била у истом положају. Најзад „да би фотографисали са профила, столицу треба обрнути за