Policija

— 162 —

909 око своје осе. Пошто је употребљена ова метода једанпут;. треба означити стална места статива и столице. За то треба: оивичити ноге статива и столице малим дашчицама и заковати их за под. Ове ознаке ће дозволити, да раздаљина између апарата и столице остане увек иста, за све остале случајеве. При копирању треба ставити две плоче једну поред: друге и тако их копирати на истом папиру. Пре копирања, на плочама треба исписати име фамилије, датум, место где: је фотографија рађена и нумеру плоче.

У великим варошима, где постоје Лабораторијуми, з2 фотографисање места злочина употребљава се метрички апарат Бертијонов, који је једна комбинација између фотографије ж плана. Он има циљ да представи директно на фотографији;. — без икаквих других инструмената за мерење сем објектива, — један прави геометријски план у пресеку. Тај апарат је: велики, тежак — 'неспретан за ношење, компликован а та-_ кође и скуп, те се та метода не може употребити у малим: варошима а још мање на с лима.

Помоћу горе описаног апарата и специалног статива са обртном полугом могу се фотографисати корисно сви случајеви који интересују техничку полицију. Статив са обртном; полугом (види слику), састављен је из обичног статива и једне гвоздене полуге повијене под углом од 909. Прва грана: полуге зашрафљена је на кругу статива и има хоризонталан положај, а друга грана иде вертикално и горе. На другој грани је зашрафљен апарат. Та полуга омогућава да се стави: апарат у вертикалан положај и да снима предмете, који се: налазе на поду.

За фотографисање једног убиства или самоубиства слика“ се обичним апаратом цео леш са предметима који га опкољавају, да би доцније лакше одредили положај леша. Затим: се фотографише глава и предмети око ње помоћу статива са: обртном полугом. Ако има других трагова на телу који имају: вредности (ране) ради лакшег одређивања злочина, они су фотографисани на исти начин.

Врло је корисно имати целокупну слику леша виђену: одозго, али то је врло тешко, јер би у томе случају требало имати нарочити статив од скоро три метра висине.