Policija

УШ Жандармеријској станици — Маково:

У чл. 16. зак. 0 жандармерији предвиђено је, да се жандармске чете деле на водове, а по чл. 17. истог закона в0дови се деле на сталне и привремене жандармеријске станице,, које су најниже јединице у жандармерији.

У чл. 15. уредбе о положајима, надлежностима и властима старешина у војсци (Сл. Војни Лист за 1923. год. стр. 733) наглашено је, да одредбе закона о жандармерији остају и даље у важности за старешине које се у њему помињу, те је према томе првопретпостављени командир станице, други — водник, а трећи — командир чете.

Према овоме, командир жандармеријске станице „као: првопретпостављени старешина над потчињеним му подофицирима и капларима (0 којима чл. 31. уредбе о војној дисциплини једино и говори), има право до једног дана употребе приправних мера, предвиђених у чл. 31. уредбе о војној дисциплини.

Командиру станице, као првопретпостављеном старешини. потчињени су сви остали подофицири, каплари и жандарми, а они су међусобно само старији и млађи (чл. 7. привр.. правила службе, П део), те с тога подофицири и каплари, са. службом у жандармеријској станици, немају права дисциплинског кажњавања, па ни право употребе поправних мера према млађима, сем случаја ако би ко од њих у времену употребе истих заступао командира станице (чл. 37. уредбе о војној. дисциплини и чл. 100. уредбе о положајима, надлежностима и властима старешина у војсци).

1Х Суду обдштине кобишничке: | У прошлом броју „Полиције“ објашњено је (стр. 661),. да је за реактивирање пензионисаних чиновника потребно, да они испуњавају услове који се траже по садањем закону о чиновницима, и да им се право на пензију сматра као стечено: право. По чл. 6. овог закона, за чиновнике П1 категорије тражи се најмање свршена четири разреда средње школе (гимназије), или нижа стручна школа са прописаним завршним испитом..